Hoe zorg je als leidinggevende voor mentaal gezonde medewerkers? 

De mentale gezondheid van medewerkers wordt steeds belangrijker op de werkvloer. Als de werkdruk te hoog oploopt of teams veel stress ervaren gaat dat ten koste van de productiviteit. Maar, wist je dat medewerkers andersom ook meer voor elkaar krijgen als ze mentaal gezond zijn? 

Als leidinggevende verzorg je jezelf natuurlijk goed. Zorg je daarnaast voor de mentale gemoedstoestand van het team? Dan betaalt zich dat dubbel en dwars terug. Geef medewerkers persoonlijke aandacht. Dat is de sleutel tot een prettige en duurzame samenwerking tussen jou als leidinggevende en het team of individuele medewerkers. Een opleiding tot coach de coach bij nonons.nl helpt je daarbij. 

Voer de juiste gesprekken

Weet jij het verschil tussen helpen, coachen en adviseren? Als leidinggevende voer je veel gesprekken. Die zijn belangrijk, voor zowel jouw mentale gezondheid als die van je medewerkers. Geef medewerkers het gevoel dat ze zich vrijuit kunnen uiten. En luister goed naar behoeften, om jouw aanpak daarop zo goed mogelijk te laten aansluiten.

Zorg dat je als leidinggevende mature gesprekken voert. Dan spreek je gelijkwaardig, empatisch en toch stevig met elkaar. Ken jij ondertussen je eigen valkuilen en weet je die te vermijden? Dan voer je coachende gesprekken, waarmee je de ander motiveert om zelf stappen te zetten. Dat draagt effectief bij aan de mentale gezondheid van medewerkers.

Ontdek de coachende stijl

Medewerkers hebben mentaal behoeften, die jij als leidinggevende kunt beantwoorden. Organiseer bijvoorbeeld mental health days of open space-sessies. Laat medewerkers een dag vrij nemen voor hun mentale welzijn. Of organiseer sessies waarin ze vrijuit kunnen spreken over hun uitdagingen, zonder agenda of vooropgezet doel.

Stem jouw aanpak af op waar medewerkers behoefte aan hebben. Gebruik een coachende stijl, om met ze in gesprek te gaan en te achterhalen wat zij belangrijk vinden. Deze stijl van leidinggeven verschilt van helpen en adviseren. Jullie doen het samen, waardoor medewerkers een gevoel van verantwoordelijkheid ervaren. 

Ontwikkel jezelf als leidinggevende

Volg onze NONONS coaching en ontwikkel jezelf als leidinggevende. Gebruik de coach basics voor effectieve gespreksvoering, waarmee je werkt aan de mentale gezondheid van medewerkers.

Ontwikkel je vaardigheden, die je bijvoorbeeld kunt inzetten op het gebied van gezondheid en welzijn. Organiseer yogasessies, workshops over stressmanagement en andere activiteiten waar medewerkers in de teams behoefte aan hebben. Of ontwikkel een welzijnsdashboard, dat je voorziet van zelfhulpbronnen, tips voor mentale gezondheid en contactgegevens voor professionele ondersteuning. Pak het aan zoals je ook jezelf zou ontwikkelen, dankzij handige vaardigheden als coachend leidinggevende.