Gezondheidsmanagement

Tevreden & Gezond biedt u handige tips om gezondheidsmanagement toe te passen in uw organisatie

Integraal Gezondheidsmanagement (IGM) is een effectieve aanpak die organisaties in staat stelt om duurzame inzetbaarheid, gezondheid, veiligheid en welzijn te bevorderen. Zodoende kan handen en voeten gegeven worden aan concepten als maatschappelijk verantwoord ondernemen en goed werkgeverschap. Tevens kan de manager zo de bedrijfsvoering van de organisatie effectiever maken. Deze aanpak heeft ook een positief effect op de fysieke en mentale belastbaarheid van werknemers en daarmee op de arbeidssatisfactie en (duurzame) inzetbaarheid.

Fruit is fiscaal aftrekbaar
Omdat fruit onder de nihilwaardering valt, gaat het aanbieden van fruit niet ten koste van de 1,2% vrije ruimte. Meer hierover vind je op de website van de Belastingdienst. Het aanbieden van fruit op de werkvloer is dus fiscaal aantrekkelijk.
Fruit creëert een gezond bedrijfsimago
Fruit op het werk zorgt voor een positieve uitstraling van het bedrijf voor jouw klanten en werknemers. Het valt iedereen op dat er wordt gewerkt aan de gezondheid van de werknemers.

Tevreden & Gezond adviseert u: www.fruitopjewerk.nl

Dat gezonder eten een goed idee is hoeft BitesWeLove je natuurlijk niet te vertellen. De keuzes die je maakt met je vork hebben direct impact op hoe je je voelt.

Zo kwamen onze BitesWeLove tot stand. Zij willen je een snackhack bieden die je een goed gevoel geeft. Omdat die niet alleen je lekkere trek stilt, maar ook voedzaam is. Gezond, zonder een concessie te doen op smaak.

Link: www.biteswelove.nl

Vanaf €5,95 per literfles wordt er maandags en eventueel woensdags een verse lading Flessenpost bezorgd. De minimale afname is twee flessen per bezorgdag. Iedere week word je verrast met een verschillende smaak. We werken met seizoensproducten en maken iedere week een heerlijke mix van diverse groenten en fruit. De lege flessen kunnen worden omgespoeld, en wij nemen die de volgende bezorging weer mee.

Link: https://vitaminebo.nl/mogelijkheden/flessenpost/

Een onderzoek van TNS NIPO naar de vitaliteit op de werkvloer toont aan dat 70% van de werknemers behoefte heeft aan een gezondere lunch. Het merendeel vindt dat de werkgever verantwoordelijk is voor wat in de kantine wordt aangeboden. Een gezonde bedrijfskantine is voor werkgevers dus een kans om een gezonde levensstijl bij hun werknemers te stimuleren.

Meer informatie hoe een gezonde bedrijfskantine in te richten? Link: https://simplecheck.nl/blog/de-gezonde-bedrijfskantine/

In Nederland heeft 48% van de volwassenen overgewicht of obesitas. Werknemers met overgewicht zijn 1,8 keer vaker ziek dan werknemers met een gezond gewicht. Te zware werknemers zijn niet alleen vaker, maar ook gemiddeld langer ziek (11-14 dagen) en hebben meer kans op gewrichtsklachten, diabetes en  hart- en vaatziekten dan werknemers met een gezond gewicht. Naast erg vervelend voor de mensen met overgewicht en obesitas zelf, heeft dit dus ook financiële gevolgen voor u als werkgever.

Werken aan een gezond bedrijf kan u een kostenbesparing op lange termijn opleveren op ziekteverzuim en verzuimfrequentie van de werknemers. Uit onderzoek blijkt dat 70% van de Nederlanders veel te weinig kennis heeft over voeding.

http://fivit.nl/

Bewust goed leven

Ik ben Nancy, 36 jaar en ondertussen al zo’n 18 jaar werkzaam in de zorg als verpleegkundige. Mijn grootste interesse is vanaf mijn opleiding al de Psychiatrie en daar ben ik dan ook bijna mijn hele carrière werkzaam geweest. Verslavingszorg, GGZ, jeugddetentie en psychiatrie in detentie voor volwassenen.

Omdat ik geloof in de kracht van mijn eigen lichaam en het zelf herstellend vermogen, ben ik al jaren bezig met verbeteren en behouden van mijn eigen gezondheid d.m.v. voeding en leefstijl. Stress is tegenwoordig een grote ziekmakende factor in ons bestaan. Helaas kreeg ik daar op mijn werk ook mee te maken, waardoor ik in 2017 besloot mijn baan bij justitie op te zeggen. Ik ben mijn hart gaan volgen en de schoolbanken weer ingegaan. Eerst om de opleiding tot voedingsadviseur te volgen, om te ontwikkelen en uit nieuwsgierigheid. Maar uiteindelijk greep deze therapie me zo, dat ik besloot dat ik ook andere mensen hiermee kan helpen. Direct daarna volgde ik de opleiding tot Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut en kon mijn praktijk opgestart gaan worden. En ondertussen ben ik alweer verder aan het leren…

Door mijn opleiding tot Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut kan ik klachten op een andere manier bekijken en behandelen. Een natuurlijke manier met een behandeling gericht op leefstijl, voeding en mogelijk ook kruiden. Mijn opleiding tot BrainQ Therapeut, die ik op dit moment volg, leert mij dat de psychiatrie ook op een natuurlijke manier behandeld kan worden. Hiermee is de cirkel weer rond voor mij! Op deze manier kan ik mijn ervaring en kennis samen laten komen in mijn eigen praktijk, en als therapeut niet alleen mensen helpen bij fysieke klachten maar ook de mentale problemen als burn out, ADHD, ADD, stemmingsproblemen, depressie en angsten.

Link: https://www.bewustgoedleven.nl/

Helaas, gezonde taarten kunnen nog niet besteld worden voor bedrijven in Nederland. U kunt als werkgever uw medewerkers stimuleren om gezonde traktaties te maken bij verjaardagen en andere feestjes.

 

Heb je leuke ideeën die ook toegevoegd kunnen worden aan de site? Mail dan naar info@tevredenengezond.nl

 

Aan de wandel!

We zitten in Nederland veel te lang, zo’n negen uur! Dit kan allerlei gezondheidskwalen met zich meebrengen. In haar TED talk noemt Nilofer Merchant zitten zelfs het nieuwe roken. De business innovator is dan ook een groot voorstander van wandelend vergaderen. Een half uurtje sporten per dag keert de aangerichte schade namelijk niet meer om; we moeten gedurende de hele dag licht bewegen en minder zitten. Tijd voor actie dus!

Bij Facebook, Linked-In en Apple wordt er steevast gewandeld tijdens zoveel mogelijk overlegvormen. Wandelaars zijn openhartiger, creatiever en kunnen na de wandeling fris aan het werk, zie onderstaande foto van een hersenscan! De productiviteit van medewerkers stijgt.

Tevreden & Gezond adviseert te wandelen bij: sollicitatiegespreken, bilateraal overleg, 2-mans vergaderingen, functoneringsgesprek, beoordelingsgesprek, jaargesprek en coaching.

Bewegen of sporten op het werk  (fiscaal voordelig)

Sporten op het werk als middel voor teambuilding en vitale medewerkers. Je kan kiezen uit teamsport als ook meer individuele sporten. Het makkelijke is dat alle sporten via de werkgever op locatie plaatsvinden. Met nog eens extra fiscaal voordeel ook.

Link: https://hetgezondelichaam.nl/

Abonnement sportschool  (fiscaal voordelig)

Goed nieuws voor ondernemers met personeel. Zij kunnen namelijk soms wel de kosten voor bedrijfsfitness voor werknemers bij de belasting indienen en van hun winst afhalen. De belastingdienst geeft aan dat als fitness bij de werkgever in het gebouw plaats heeft gevonden, de kosten aftrekbaar zijn voor de onderneming. Ook als de werkgever een fitnesscentrum aanwijst waar alle werknemers mogen sporten, zijn deze kosten aftrekbaar. 

Interessante sportscholen die over het hele land verspreid zijn:

Health2Work is dé kennispartner op het gebied van ergonomie in Nederland met als doel het adviseren over en verzorgen van gezonde en efficiënte werkomgevingen.

We hebben een oplossing voor iedereen, in elke werkomgeving en in elke levensfase.

Een kleine greep uit de producten van Health2Work zijn:

 • Sta en verstelbarre bureaus
 • Fiets bureaus
 • Krukken (swoppers) i.p.v. bureaustoelen

https://www.health2work.nl/producten

 

 

 

Fietsplan  (fiscaal voordelig)

Een fiets van de zaak kost vanaf 2020 een vast bedrag van een paar euro per maand. De forfaitaire bijtelling voor het privégebruik van een zakelijke fiets is vastgesteld op 7 procent. Het percentage maakt deel uit van een vereenvoudiging van de fiscale fietsregeling, dat in het Belastingplan 2019 staat. Na akkoord van de Tweede Kamer treedt de wet vanaf januari 2020 in werking.

Wie een fiets least, is straks af van de complexe boekhouding die daar nu nog bijhoort. Zo hoopt het kabinet meer forenzen op de fiets te krijgen.

Bekijk dit leuke filmpje om het fietsplan te promoten bij uw werknemers: watch

Tai Chi op het werk  (fiscaal voordelig)

Tai chi is een Chinese bewegingskunst. Tai chi wordt vooral beoefend vanwege zijn gezondheidsbevorderende eigenschappen.

De oefeningen vergen geen grote krachtsinspanning en worden bijna allemaal rustig uitgevoerd. Tai Chi richt zich vrijwel op alle spieren en gewrichten. Door de training verbeter je je lichaamshouding, verlaag je stress en verhoog je je concentratievermogen.

Meer informatie over Tai Chi in uw organisatie? Klik hier

Yoga op het werk  (fiscaal voordelig)

In diverse houdingen ga je, op je eigen niveau, aan de slag om bewuster te worden van je lichaam. Yoga op kantoor is ontspannen en los, er wordt niets van je verwacht behalve jezelf te zijn. Door de houdingen maak je je lichaam leniger en sterker en met meditatie vindt je rust.

Meer informatie over (stoel)yoga in uw organisatie? Klik hier

Mindfulness (fiscaal voordelig)

(Mindfulness training (= aandacht training, bewust leven & werken) en meditatie is bewezen effectief bij het bewuster en gezonder omgaan met werkdruk en alledaagse uitdagingen en bij het bewaren van de werk-privé balans. Reden voor veel bedrijven om deze trainingen in het kader van vitaliteit en persoonlijke effectiviteit voor haar medewerkers mogelijk te maken, met meer werkplezier en minder ziekteverzuim als gevolg.

Het verschil tussen meditatie en mindfulness is dat meditatie een manier is om tot stilte/rust te komen en mindfulness meer een staat van zijn is waarbij je met je volle aandacht in het moment bent.

Heeft u interesse in Mindfulnes bij u in de organisatie? Klik hier

PING PONG

6 redenen om een ping pong tafel aan te schaffen in uw organisatie

 1. Het is inclusief: iedereen kan meedoen ongeacht leeftijd, vaardigheid, fitness en iedereen heeft het ooit al weleens gedaan.
 2. Je baas verslaan met een spel is een heerlijk gevoel. Plus: je staat weer even op de radar. Een beetje competitiviteit is goed voor het moreel van je bedrijf als geheel.
 3. Je zult alles even vergeten terwijl je opgaat in het spel. Mindfulness zonder dat je er allerlei moeilijke oefeningen voor moet doen – best zen dus.
 4. Frustratie sla je er makkelijk uit en nu hoef je niet meer plots kwaad te worden op een collega die het niet verdient. Daag ze liever uit voor een potje pingpong!
 5. Tafeltennis is mild voor je gewrichten, botten en rug. Ook is er geen enkele noodzaak voor speciale sportkleding – perfect voor tussendoor.
 6. Sommigen noemen het ‘sneltreinschaken’ en tal van atleten gebruiken het om hun oog-handcoördinatie en reactie tijd te verbeteren.

Geïnteresseerd? Klik hier 

 

Basketballen op het werk? Gemakkelijk te realiseren en goedkoop. En het is ook heerlijk om met je collega’s even de competitie aan te gaan. 

Het kan iets uitgebreider door een basketnet op de parkeerplaats te installeren maar gewoon een klein netje tegen de kantoordeur met een klein balletje is nog leuker en effectiever.

Klik hier voor meer info

      Onderzoek toont aan dat werkomgevingen die verrijkt zijn met planten een positief effect van 15 tot 19% hebben op tevredenheid en concentratievermogen van de medewerker. Door planten voelen werknemers zich prettiger en meer thuis op de afdeling, ervaren ze een verbetering in de luchtkwaliteit en hebben ze het idee dat ze zich beter kunnen concentreren. Daarnaast hebben planten een positief effect op de productiviteit. Dit onderzoek werd uitgevoerd door Ambius en Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met PRISM.

Leuke site: https://www.plantenvoorkantoor.nl/

 

Nog meer groen.

https://www.ambius.nl/greenwalls/

Bio lampen

Normale LED lampen knipperen meestal met hoge snelheid, wat vaak niet als prettig wordt ervaren en ze geven te veel blauw licht af in verhouding tot de 2 andere kleuren rood en groen. Teveel aan blauw kan de melatonine huishouding verstoren wat tot slaapproblemen kan leiden. Onderstaande Bio-LED lampen hebben allemaal als voordeel dat het kleurenspectrum veel natuurlijker is en ze bijna flikkervrij zijn. Daarnaast natuurlijk ook een laag energieverbruik. De filament lampen zijn ook mooi om te zien.

Meer info vindt u hier

Stoppen met roken cursus (fiscaal voordelig)

Een cursus stoppen met roken kan aangemerkt worden als een arbovoorziening, en die kunt u als werkgever – ook onder de werkkostenregeling – belastingvrij aan uw werknemers geven.
Per 1 januari 2015 zijn de fiscale spelregels voor arbovoorzieningen – met het verplicht stellen van de werkkostenregeling – versoepeld.

Bekijk hier de stoppen met roken cursussen in Nederland: https://www.ikstopnu.nl/hulp-in-de-buurt/

Stoelmassage  (fiscaal voordelig)

Een stoelmassage op locatie is een ontspanningsmassage die 15 tot 20 minuten duurt. Bij deze massage, die op een speciale massagestoel wordt uitgevoerd, kan je je kleding aanhouden. Daarmee is een stoelmassage op locatie laagdrempelig en bij uitstek geschikt om op het werk of aan te bieden. Stoelmassage is uitermate geschikt voor ontspanning, klachten aan de rug, nek en schouders en armen (RSI).

Tevreden & Gezond heeft een bedrijf voor u selecteert die in heel Nederland op locatie komt. Klik hier voor meer informatie.

Luchtkwaliteit (etherische oliën)

Misschien verbaast het u, maar de luchtkwaliteit in huis, op kantoor/praktijk en in zorginstellingen is slechter dan u denkt. Vaak slechter dan de kwaliteit van de buitenlucht. Het lijkt alsof de binnenlucht  steeds minder zuurstof bevat en meer en meer toxines. En dan te bedenken dat we maar liefst negentig procent van ons leven binnen muren doorbrengen. In de VS is de kwalijke luchtkwaliteit aangewezen als een van de vijf grootste en voornaamste risico’s voor de gezondheid.

Welke essentiële oliën zijn effectief in het bestrijden van ziekmakende microben in de lucht?

Als we kijken welke chemische verbindingen in essentiële oliën zorg dragen voor de antiseptische werking in de lucht, zijn het vooral de lichte moleculen die snel kunnen verdampen en zich tamelijk snel in de lucht kunnen verspreiden. Het zijn zogenaamde monoterpeen verbindingen in essentiële oliën die een krachtige microbendodende en luchtzuiverende werking bezitten. Alle oliën uit de dennenfamilie (Pinaceae) en de citrusfamilie (Rutaceae) bevatten hoge percentages monoterpenen in hun oliën, waardoor ze sterk antiseptisch in de lucht werken. Oliën uit de dennenfamilie zijn o.a. grove den, arve den, zilverspar, lariks en spar. Voorbeelden van citrusoliën zijn citroen, limoen, grapefruit, sinaasappel en mandarijn. Het zijn allemaal heerlijk ruikende oliën die men ruimschoots kan verdampen. Maar ook een olie als olibanum of wierook (Boswellia carterii) bevat hoge percentages monoterpenen.

Lees meer

Interesse in een verdamper? Klik hier

Etherische oliën koopt u hier

Luchtkwaliteit (airco)

Dat essentiële oliën ook al op relatief grote schaal ingezet worden om de luchtkwaliteit te verbeteren, is te zien in Australië. In dat land heeft het sickbuildingsyndrome tot een hoog ziekteverzuim geleid. Hier is een middel ontwikkeld – Bactigas –  dat aangesloten wordt op het  airconditioningsysteem. Dit middel bevat o.a. tea tree (Melaleuca alternifolia) olie. Op gezette tijden wordt dit middel in het systeem gespoten. Opmerkelijk is dat de schimmelsporen in de lucht voor een groot deel verminderen en/of verdwijnen. Mensen voelen zich beter en worden minder snel ziek. Naast het vernietigen van schimmelsporen zorgt Bactigas ook voor een schonere lucht met minder ziekmakende bacteriën en virussen.

Te koop bij: https://www.boc.com.au/shop/en/au/bactigas

Luchtkwaliteit (reiniging en vochtregulatie)

Alvorens een oplossing te zoeken in luchtreinigers, luchtdrogers of luchtbevochtigers is het aanbevolen eerst te meten wat de situatie is. Meet op meerdere tijdstippen en op verschillende plekken in dezelfde ruimte. Naast apparatuur blijft ventileren noodzakelijk om het zuurstof- en kooldioxide gehalte op een gezond nivo te houden.

Soorten apparaten voor de luchtkwaliteit:

 • Luchtreinigers: elimineren fijnstof en schadelijke gassen
 • Luchtbevochtigers: verhogen de luchtvochtigheid. Aanbevolen in het stookseizoen als de luchtvochtigheid lager is dan 40%
 • Luchtdrogers: Verlagen de vochtigheid. Aanbevolen als de vochtigheid meer dan 60% is.

Klik hier voor meer informatie.

En ook hier 🙂

Feng Shui is een beproefde methode om een woon- en werkplek te creëren voor meer vitaliteit, harmonie en succes.

Feng Shui tips

Voor een betere werkplek thuis of op kantoor.
1. Zorg dat je een goede rugdekking hebt.
2. Plaats je bureau zo dat je zicht hebt op de deur.
3. Zorg voor positieve symboliek.
4. Maak gebruik van natuurlijke elementen.
5. Houd je bureau en je werkkamer goed opgeruimd.
6. Plan tijd in voor je mail en social media maar laat je verder tijdens je werk niet afleiden door deze zaken.
7. Ga niet op een lijn zitten met de deur

Lees meer over Feng Sui en uw werkplek

Straling / elektromagnetische velden (bron RIVM)

De blootstelling van de bevolking aan elektromagnetische velden hangt af van waar mensen zich bevinden en wat zij doen. Het is daardoor niet eenvoudig om een uitspraak te doen over de sterkte van de velden waaraan een individu wordt blootgesteld. Er zijn wel allerlei (inter)nationale onderzoeken gedaan, waarin voor bepaalde type locaties (ook wel micro-omgevingen) en voor dagelijkse activiteiten de sterkte van velden is gemeten of berekend.

Op basis van de tijd die mensen aan een activiteit besteden of zich in een micro-omgeving bevinden, kan een gemiddelde blootstelling worden bepaald. Uit de metingen blijkt dat de hoogste blootstelling aan laagfrequente magnetische velden met een frequentie van 50 hertz optreedt bij bovengrondse hoogspanningslijnen en dichtbij sommige apparatuur met elektromotoren, zoals scheerapparaten en opladers voor laptop of telefoon. Voor radiofrequente elektromagnetische velden levert zelf bellen de grootste bijdrage aan de blootstelling, gevolgd door de bijdrage van mensen die mobiel bellen in de omgeving, draadloze DECT Digital Enhanced Cordless Telecommunications -telefoons en basisstations voor mobiele telecommunicatie. De hoogste blootstelling ontstaat daar waar veel mensen bij elkaar zijn, zoals in het openbaar vervoer, op treinstations, in winkelcentra en in cafés. 

Het is bekend dat er gezondheidseffecten op de korte termijn kunnen optreden. Laagfrequente velden kunnen, als ze sterk genoeg zijn, leiden tot duizeligheid, het zien van lichtflitsen en het voelen van tintelingen of pijn door prikkeling van zenuwen. Radiofrequente velden kunnen, als ze sterk genoeg zijn, leiden tot oververhitting en schade aan weefsels en organen. Zowel voor laagfrequente als radiofrequente velden zijn er limieten vastgesteld, waaronder deze effecten niet optreden.

Lees meer

Hoe kan ik blootstelling aan elektromagnetische velden op het werk verminderen? Lees meer

Verkrijg inzicht.

Tevreden & Gezond is gespecialiseerd in het onderzoek naar de tevredenheid van uw medewerkers. Om uw medewerkers een ‘gezondheids-zetje’ in de goede richting te geven, ontvangen uw medewerkers (optioneel) een HelloFresh box met 3 gezonde maaltijden thuis bezorgd. 

Tevreden & Gezond formuleert verbetersuggesties voor uw organisatie die vanuit de medewerkers zijn geformuleerd. Krachtig, eenvoudig en effectief.

Heeft u interesse? Kijk op de website van Tevreden & Gezond

Preventief Medisch Onderzoek

In het bedrijfsleven zorgen ziekteverzuim en productiviteitsverlies voor enorme kosten die oplopen in de tientallen miljoenen euro’s per jaar. Daarnaast vergrijst de beroepsbevolking ook nog eens door de stijging van de pensioengerechtigde leeftijd naar 67 jaar. Het is dus belangrijk, nu én in de toekomst, om medewerkers zo lang mogelijk gezond, fit en productief te houden. Daar helpt de Persoonlijke Gezondheidscheck bij.

Lees verder

Enkele leuke ideeën voor bedrijfsuitjes met een ‘gezond karakter’:

https://djus.nl/

https://www.janrotgans.com/