witte vlekken op nagels

Witte vlekken op nagels

Witte vlekken op nagels zijn een veelvoorkomend verschijnsel en worden vaak geassocieerd met een tekort aan voedingsstoffen. Hoewel deze vlekken onschuldig zijn, kan het soms een teken zijn van een onderliggende aandoening. Je wil weten wat de witte vlekken veroorzaken, een witter nagel kan namelijk erg vervelend zijn. Veel mensen willen de vlekjes op je nagels wegwerken, ze willen de nagels camoufleren. Dit kan dan bijvoorbeeld met huidkleurige nagellak, maar is dat wel een goede optie? Je moet eerst weten wat er gaande is, want hebben je nagels voortdurend witte vlekken, dan kan een bezoekje aan de arts soms nodig zijn!

Oorzaak witte vlekken nagels

De meest voorkomende oorzaak van witte vlekjes op nagels is letsel aan de nagelmatrix, waarbij de nieuwe nagelplaat zich vormt. Dit kan gebeuren door het stoten van je vingers of door het gebruik van agressieve chemicaliën, zoals nagellakremover. Heb je je vingers ergens tussen? Of heb jij een allergische reactie ergens op? Ook dan moet je goed kijken wat er gaande is en wat jij er aan kunt doen. De witte vlekken ontstaan dan doordat de nagelcellen beschadigd raken en er lucht onder de nagelplaat komt.

Een andere veelvoorkomende oorzaak van witte vlekjes is een tekort aan voedingsstoffen, met name zink en calcium. Deze mineralen zijn essentieel voor de gezondheid van nagels en een tekort kan leiden tot broze nagels en witte vlekken.

Aandoeningen

Witte vlekjes op nagels kunnen ook een teken zijn van bepaalde aandoeningen, zoals psoriasis of eczeem. In zeldzame gevallen kan het wijzen op een infectie of een auto-immuunziekte.

Het goede nieuws is dat witte vlekjes op nagels meestal vanzelf verdwijnen naarmate de nagel groeit en er nieuwe nagelplaat wordt gevormd. Om het herstel te bevorderen kun je een gezond dieet volgen met voldoende zink en calcium. Ook het dragen van handschoenen tijdens het werken met agressieve chemicaliën kan helpen om de nagels te beschermen.

Vlekjes op je nagels

Als de witte vlekjes op nagels gepaard gaan met andere symptomen, zoals pijn, verkleuring of verdikking van de nagel, is het verstandig om een arts te raadplegen. Zij kunnen een onderliggende aandoening uitsluiten of behandelen, indien nodig.

Tot slot is het belangrijk om te weten dat het hebben van witte vlekjes normaal en onschadelijk is, tenzij het gepaard gaat met andere symptomen. Een goede verzorging van de nagels en een gezonde levensstijl kunnen helpen om ze gezond te houden en eventuele vlekken te voorkomen.

Witte vlekken op nagels schimmel

Witte vlekjes kunnen soms veroorzaakt worden door een schimmelinfectie. Dit wordt ook wel schimmelnagel of onychomycose genoemd en komt vaak voor aan de teennagels. In sommige gevallen kan het ook voorkomen op de nagels van de handen.

Ontstaan

Een schimmelnagel ontstaat wanneer schimmels, meestal dermatofyten genoemd, de nagelplaat binnendringen en beginnen te groeien. Dit kan leiden tot verdikking, verkleuring en broosheid van de nagel. De witte plekken op de nagels zijn vaak de eerste tekenen van een schimmelinfectie.

Andere symptomen

Andere symptomen van een schimmelnagel kunnen zijn:

  • Verdikking van de nagel
  • Verkleuring van de nagel (geel of bruin)
  • Broze of afbrokkelende nagel
  • Deformatie van de nagel
  • Een onaangename geur

Een schimmelnagel kan zich verspreiden naar andere nagels en kan moeilijk te behandelen zijn. Het is belangrijk om een schimmelnagel zo snel mogelijk te behandelen om verdere schade aan de nagel te voorkomen. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk, waaronder medicatie, lasertherapie of een combinatie van beide.

Hygiënemaatregelen

Het is ook belangrijk om goede hygiënemaatregelen te nemen om een schimmelinfectie te voorkomen. Was je voeten regelmatig en droog ze goed af, vooral tussen de tenen. Draag schoenen en sokken die goed ventileren en vermijd het dragen van strakke schoenen of schoenen die vochtig zijn. Houd je nagels kort en schoon en vermijd het delen van nagelverzorgingsinstrumenten.

Als je vermoedt dat je last hebt van een schimmelnagel, is het verstandig om een arts te raadplegen. Zij kunnen een diagnose stellen en een behandeling voorschrijven die het beste past bij jouw situatie.

Met de juiste behandeling en preventieve maatregelen kunnen witte plekken op nagels door schimmel effectief worden behandeld. Nagels veroorzaken soms vervelende klachten, ook een witte nagel. Ook als je bijvoorbeeld met je vingertop ergens tegenaan stoot, kun jij last krijgen van je nagel. Probeer witte vlekjes te voorkomen maar soms heb je het spontaan.

Nagels verzorgen

Het is belangrijk dat je je nagelbed goed gaat verzorgen. Nagelbijten is dan ook iets wat je niet moet doen. Ga ook niet op je vinger sabbelen, want dat is vaak het begin van nagelbijten. Kinderen zitten vaak aan hun vingernagels en friemelen aan het uiteinde. Zo kunnen er groeven ontstaan en dit geneest vanzelf, maar is wel beter om voor te zijn. Als je nagel ineens scheurt aan het uiteinde, dan kan dat snel verder gaan. Probeer het te camoufleren als het bij jezelf is. Mocht je sowieso slechte nagels hebben dan kun je ook denken aan gelnagels. Ook hierbij moet je je nagelbed goed blijven (of laten) verzorgen (dit geldt ook voor je voeten). Doe voorzichtig, iedereen stoot zich wel eens, maar een witte vlek op een nagel of stippen die ineens ontstaan zijn toch wat anders.

witte vlekken op nagels schimmel

Witte vlekjes op nagels vitaminen

Witte vlekjes op nagels kunnen soms veroorzaakt worden door een gebrek aan bepaalde vitaminen en mineralen. Het is belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen om gezonde nagels te behouden.

Vitaminen die belangrijk zijn voor gezonde nagels zijn onder andere:

Vitamine A

Deze vitamine is belangrijk voor de groei en regeneratie van nagels en huid. Het is te vinden in voedingsmiddelen zoals zoete aardappelen, wortelen, spinazie en lever.

Vitamine B

Verschillende B-vitaminen, zoals biotine (B7), foliumzuur (B9) en vitamine B12, zijn belangrijk voor de groei en stevigheid van nagels. B-vitaminen zijn te vinden in voedingsmiddelen zoals volkoren granen, peulvruchten, eieren en zuivelproducten.

Vitamine C

Deze vitamine is belangrijk voor de productie van collageen, wat nodig is voor gezonde nagels. Vitamine C is te vinden in voedingsmiddelen zoals citrusvruchten, kiwi’s, paprika’s en broccoli.

Vitamine D

Deze vitamine is belangrijk voor de absorptie van calcium, wat essentieel is voor gezonde nagels en botten. Vitamine D wordt in ons lichaam aangemaakt wanneer de huid wordt blootgesteld aan zonlicht, maar het is ook te vinden in voedingsmiddelen zoals vette vis en verrijkte zuivelproducten. Je hoeft niet bang te zijn voor een ernstige ziekte als er ineens deuken ontstaan in je nagel, dit kan soms wel eens voorkomen en samengaan met witte plekjes.

Zink

Dit mineraal is belangrijk voor de groei en stevigheid van nagels. Zink is te vinden in voedingsmiddelen zoals oesters, rood vlees, volkoren granen en noten.

Als je vermoedt dat je last hebt van witte vlekjes op nagels door een tekort aan voedingsstoffen, is het belangrijk om een uitgebalanceerd dieet te volgen en eventueel supplementen te overwegen. Overleg altijd met een arts voordat je supplementen inneemt.

Het is ook belangrijk om goede nagelverzorging te praktiseren om de gezondheid van je nagels te behouden. Houd je nagels schoon en droog en vermijd het gebruik van agressieve chemicaliën. Draag handschoenen bij het werken met chemicaliën of water om te voorkomen dat je nagels beschadigd raken.

Wacht tot je nagel uitgroeit en kijk of het witte vlekje gaat verdwijnen. Het kan ineens op je nagel verschijnen maar ook op meerdere nagels tegelijk. Blijf op zoek gaan naar de meest voorkomende oorzaken en eventueel andere oorzaken, zodat je wat aan een wit vlekje kunt laten doen.

Eczeem

Het is mogelijk dat je last hebt van chronisch eczeem. Dit kan ineens tevoorschijn komen en dit heeft allerlei mogelijke oorzaken en ook een onderliggende ziekte (zoals astma) kan hierin een rol spelen. Of bij een doorgemaakte infectie of allergische reactie kun je er ook last van krijgen. Je kunt het soms ook aan je nagel zien, of heb jij een kalk tekort? Dit begint vaak met een wit streepje op je nagel.

Vraag en antwoord

Wat zijn de oorzaken van witte vlekken op nagels?

Er zijn verschillende oorzaken voor witte vlekken op nagels, waaronder letsel aan de nagel, een gebrek aan voedingsstoffen, infecties en ziektes. Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen voordat je een behandeling kiest.

Kunnen witte vlekken op nagels worden voorkomen?

Ja, er zijn verschillende manieren om witte vlekken op nagels te voorkomen. Het is belangrijk om een gezond en uitgebalanceerd dieet te volgen dat rijk is aan vitaminen en mineralen. Vermijd ook het gebruik van agressieve chemicaliën en bescherm je nagels tegen letsel en schade.

Kunnen witte vlekken op nagels worden behandeld?

Ja, afhankelijk van de oorzaak van de witte vlekken kunnen ze worden behandeld. Als de witte vlekken worden veroorzaakt door een gebrek aan voedingsstoffen, kan een verandering in dieet of het nemen van supplementen helpen. Als de witte vlekken worden veroorzaakt door een infectie, kan een behandeling met medicijnen nodig zijn. Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen voordat je een behandeling kiest.