Kerngezond oud zijn: De beste tips voor een avontuurlijke oude dag

Zoals de bekende cabaretier Youp van het Hek ooit zei in een van zijn shows: ‘Iedereen wil oud worden, maar niemand wil oud zijn’. Veel mensen zijn bang dat bij ouder worden een verminderde levenskwaliteit komt kijken. Meer ouderdomskwaaltjes, minder in staat zijn dingen te doen, minder leven om naar uit te kijken. Maar dit is natuurlijk absoluut niet waar. Ook op oudere leeftijd is er nog ontzettend veel om van te genieten in het leven. En zelfs al zit je in een elektrische rolstoel, dat betekent niet dat je geen nieuwe avonturen aan kunt gaan. Daarom bespreken we in dit artikel een aantal tips om kerngezond te genieten van je oude dag.       

Eet gezond en blijf bewegen

Eigenlijk moet je al jaren, zelfs decennia, voordat je met pensioen gaat beginnen met denken aan een gezonde oude dag. We leven nu gemiddeld veel langer dan, zeg, honderd jaar geleden. Maar het gaat er vooral om hóé je oud wordt. Als je dertig jaar lang veel rookt, drinkt, slecht eet en weinig sport, dan zit je de laatste twintig jaar van je leven waarschijnlijk met meer klachten en kun je veel minder dan mensen die altijd gezond hebben geleefd. Maar als je ook op latere leeftijd gezond blijft leven en veel beweegt, dan kun je zelfs als je ouder bent nog lekker wandelen, sporten en op vakantie gaan. Je ziet zelfs mensen van in de zeventig nog skiën op de piste!

Bepaal je geluksfactoren

Veel mensen gaan met pensioen, zijn even blij omdat ze niet meer hoeven te werken en komen dan in een dal terecht. Wat moet ik nu de hele dag gaan doen? Een van de belangrijkste dingen tijdens je oude dag is om actief te blijven, niet alleen fysiek maar ook mentaal. Je wilt je dagen vullen met dingen waar jij geluk en plezier uit haalt. Dit kan kunst, films, wandelen, familie, boeken, vrijwilligerswerk etc. zijn. Het belangrijkste is dat het dingen zijn die je aanspreken en dat is voor iedereen anders. Sommige mensen willen verre reizen maken. Andere mensen willen zoveel mogelijk tijd met familie en kleinkinderen doorbrengen. 

Oefen tevredenheid

Het is een cliché, maar als je tevreden bent, heb je genoeg. Positief denken is een superpower die ook heel waardevol is tijdens je oude dag. Mocht je last krijgen van ouderdomskwaaltjes dan kun je ontzettend boos en depressief worden over wat je niet meer kunt, maar je kunt je ook focussen op wat allemaal wel nog mogelijk is. Fysieke beperkingen zijn beperkt maar het leven heeft altijd heel veel te bieden.