Is gedroogde Mango gezond?

Is gedroogde mango gezond? Een vraag die veel mensen zich stellen, vooral omdat gedroogd fruit vaak als een gezondere optie wordt beschouwd in vergelijking met suikerhoudende snacks. In deze blog gaan we dieper in op deze vraag en bekijken we de voedingswaarde en gezondheidsvoordelen van gedroogde mango.

Wat is gedroogde mango?

Gedroogde mango is niets anders dan verse mango die gedroogd is. Het droogproces verwijdert het vocht uit de mango, waardoor het zijn sappigheid verliest en een kleiner formaat heeft. Gedroogde mango is verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals stukjes, reepjes, of plakjes.

Voedingswaarde van gedroogde mango

Gedroogde mango bevat minder water dan verse mango, waardoor het calorisch dichtheid hoger is. Hierdoor bevat gedroogde mango meer calorieën per 100 gram in vergelijking met verse mango. 100 gram gedroogde mango bevat ongeveer 319 calorieën, terwijl 100 gram verse mango ongeveer 60 calorieën bevat.

Gedroogde mango bevat echter ook een aanzienlijke hoeveelheid vezels, waardoor het je langer verzadigd houdt. Het bevat ook veel vitamine A, C, en B6, en mineralen zoals kalium en magnesium. In vergelijking met verse mango bevat gedroogde mango ook iets meer suiker.

Gezondheidsvoordelen van gedroogde mango

Gedroogde mango biedt verschillende gezondheidsvoordelen vanwege de voedingsstoffen die het bevat. Hieronder bespreken we enkele van deze voordelen.

  1. Rijk aan vezels

Gedroogde mango bevat veel vezels, wat gunstig is voor de spijsvertering en het verzadigingsgevoel bevordert. Een portie gedroogde mango kan een goede bron van vezels zijn en kan helpen bij het reguleren van de stoelgang.

  1. Bevordert een gezonde huid

Mango’s bevatten veel vitamine A en C, die beide belangrijk zijn voor een gezonde huid. Vitamine A helpt de huid gehydrateerd te houden en kan helpen bij het voorkomen van rimpels en fijne lijntjes. Vitamine C is een antioxidant die helpt bij de aanmaak van collageen, een eiwit dat de huid stevig en elastisch houdt.

  1. Ondersteunt het immuunsysteem

Mango’s zijn rijk aan vitamine C, wat het immuunsysteem kan ondersteunen en helpen bij het voorkomen van verkoudheid en griep.

  1. Goed voor de ogen

Mango’s bevatten ook vitamine A, dat essentieel is voor een gezond gezichtsvermogen. Het kan helpen bij het voorkomen van nachtblindheid en droge ogen.

  1. Kan helpen bij bloedarmoede

Gedroogde mango bevat ook ijzer, een mineraal dat belangrijk is voor de productie van rode bloedcellen. Een tekort aan ijzer kan leiden tot bloedarmoede. Het consumeren van gedroogde mango kan daarom helpen om de ijzerinname te verhogen en bloedarmoede te voorkomen.

Zijn er ook nadelen aan het consumeren van gedroogde mango?

Hoewel gedroogde mango verschillende gezondheidsvoordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden. Zoals eerder vermeld, bevat gedroogde mango meer calorieën en suiker dan verse mango. Hierdoor kan het gemakkelijk zijn om te veel te eten, wat kan leiden tot gewichtstoename.

Bovendien bevatten sommige gedroogde mango’s toegevoegde suikers en conserveermiddelen om de houdbaarheid te verlengen. Dit kan leiden tot extra calorieën en minder gezonde voedingsstoffen. Het is daarom belangrijk om de ingrediëntenlijst te controleren en te kiezen voor gedroogde mango zonder toegevoegde suikers en conserveermiddelen.

Conclusie

Gedroogde mango is een heerlijke en gezonde snack die veel voedingsstoffen bevat, waaronder vezels, vitamines en mineralen. Het kan helpen bij het reguleren van de spijsvertering, ondersteunt een gezonde huid, bevordert het immuunsysteem en kan helpen bij bloedarmoede. Het is echter belangrijk om er rekening mee te houden dat gedroogde mango meer calorieën en suiker kan bevatten dan verse mango, dus het is belangrijk om de portiegrootte en ingrediëntenlijst in de gaten te houden. In het algemeen is gedroogde mango een gezonde snackoptie die kan bijdragen aan een gebalanceerd dieet.