Hielspoor – wat kun je eraan doen

Hielspoor, ook bekend als plantaire fasciitis, is een veelvoorkomende oorzaak van hiel- en voetpijn. Het wordt gekenmerkt door een scherpe pijn die vaak het ergst is bij de eerste stappen in de ochtend of na een lange periode van rust. Deze pijn wordt veroorzaakt door een kleine, maar pijnlijke botuitgroei op de hiel, een resultaat van langdurige druk of stress op de voeten. In dit artikel bespreken we wat hielspoor precies is, de oorzaken, symptomen, diagnose, en effectieve behandelingsopties, met een speciale focus op het gebruik van hielspoor zooltjes.

Oorzaken en risicofactoren

Hielspoor wordt veroorzaakt door langdurige spanning en druk op de spieren en ligamenten van de voet, vooral de plantaire fascia, een dikke band van weefsel die de onderkant van je voet verbindt met je hiel. Deze continue spanning kan leiden tot microtrauma’s en ontstekingen in het weefsel, wat uiteindelijk resulteert in de vorming van een botuitgroei.

Verschillende factoren kunnen het risico op het ontwikkelen van hielspoor verhogen, waaronder:

 • Overbelasting: Langdurig staan, lopen of hardlopen op harde oppervlakken kan de druk op de hiel verhogen.
 • Schoeisel: Slecht passende of versleten schoenen bieden onvoldoende steun en demping voor de voeten.
 • Overgewicht: Extra gewicht zorgt voor meer druk op de voeten, met name op de hiel.
 • Leeftijd: De flexibiliteit van de plantaire fascia neemt af met de leeftijd, waardoor het risico op beschadiging toeneemt.
 • Voetstructuur: Platte voeten of een hoge voetboog kunnen de druk op de plantaire fascia tijdens het lopen ongelijk verdelen.

Symptomen en diagnose

Het meest kenmerkende symptoom van hielspoor is een scherpe, stekende pijn in de hiel, vooral merkbaar bij de eerste stappen na het opstaan of na lang zitten. De pijn kan afnemen naarmate je meer beweegt, maar kan na langdurige activiteit weer verergeren.

De diagnose van hielspoor begint meestal met een lichamelijk onderzoek door een arts, waarbij de voet wordt onderzocht op pijnlijke punten. Beeldvormende tests, zoals röntgenfoto’s, kunnen nodig zijn om de aanwezigheid van een botuitgroei te bevestigen en andere mogelijke oorzaken van de pijn uit te sluiten.

Behandelingsopties

De behandeling van hielspoor richt zich op het verlichten van de pijn en het aanpakken van de onderliggende oorzaken om verdere schade te voorkomen. De meeste gevallen van hielspoor kunnen succesvol thuis worden behandeld met niet-chirurgische methoden:

 • Rust en ijs: Neem voldoende rust om de voeten te ontlasten en gebruik ijs om de ontsteking en pijn te verminderen.
 • Ontstekingsremmers: Niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID’s) kunnen helpen bij het verminderen van pijn en ontsteking.
 • Fysiotherapie: Specifieke oefeningen kunnen helpen om de spieren rond de voet en enkel te versterken en te stretchen, wat de druk op de plantaire fascia kan verminderen.

Hielspoor zooltjes

Een effectieve manier om de symptomen van hielspoor te verlichten, is het gebruik van speciaal ontworpen hielspoor zooltjes. Deze zooltjes bieden extra ondersteuning aan de voetboog en hebben een dempend effect op de hiel, wat de druk tijdens het lopen of staan kan verminderen. Hielspoor zooltjes kunnen ook helpen om de verdeling van het lichaamsgewicht over de voet te verbeteren, waardoor de kans op verdere irritatie of beschadiging van de plantaire fascia afneemt.

Hoe te kiezen

Bij het kiezen van hielspoor zooltjes is het belangrijk om rekening te houden met de volgende factoren:

 • Pasvorm: Zorg ervoor dat de zooltjes goed passen in je schoenen zonder te veel ruimte in te nemen.
 • Materiaal: Zoek naar zooltjes gemaakt van duurzame, maar zachte materialen die goede demping bieden.
 • Voetboog ondersteuning: Kies zooltjes die zijn ontworpen om de specifieke vorm van jouw voetboog te ondersteunen.
 • Persoonlijke voorkeur: Sommige mensen geven de voorkeur aan dikkere, meer ondersteunende zooltjes, terwijl anderen beter reageren op dunnere, flexibelere opties.

Chirurgische en andere medische procedures

Hoewel de meeste gevallen van hielspoor effectief kunnen worden behandeld met niet-chirurgische methoden, kan in sommige ernstige gevallen chirurgische interventie nodig zijn. Chirurgie wordt meestal alleen overwogen als de pijn na 6 tot 12 maanden conservatieve behandeling niet verbetert. De procedure kan bestaan uit het verwijderen van het hielspoor of het losmaken van de plantaire fascia om de spanning te verminderen.

Andere medische procedures kunnen inclusief zijn:

 • Shockwave therapie: Een niet-invasieve behandeling die geluidsgolven gebruikt om de genezing te bevorderen en pijn te verminderen.
 • Lasertherapie: Gebruikt lichtenergie om ontsteking en pijn te verminderen en de weefselgenezing te versnellen.

Preventie en zelfzorg

Het voorkomen van hielspoor begint met eenvoudige veranderingen in levensstijl en zelfzorgpraktijken:

 • Draag goed ondersteunend schoeisel: Kies schoenen met een goede demping en ondersteuning voor de voetboog.
 • Rek regelmatig: Doe oefeningen die de plantaire fascia, Achillespees, en kuitspieren stretchen.
 • Beheer je gewicht: Extra gewicht kan extra druk op je voeten leggen, dus werk aan gewichtsbeheersing als preventieve maatregel.
 • Wissel je activiteiten af: Vermijd activiteiten die te veel stress op je voeten leggen en wissel af met activiteiten die minder impact hebben.

Conclusie

Hoewel hielspoor een pijnlijke aandoening kan zijn, zijn er veel effectieve behandelingsopties beschikbaar, van hielspoor zooltjes en fysiotherapie tot, in zeldzame gevallen, chirurgische interventie. Door de symptomen vroeg aan te pakken en preventieve maatregelen te nemen, kun je de kans op langdurige problemen verminderen en terugkeren naar je normale, pijnvrije activiteiten. Zoals altijd, als je aanhoudende pijn of ongemak ervaart, is het belangrijk om medisch advies in te winnen voor een gepersonaliseerde behandeling.