Een grote schoonmaak van de slaapkamer, goed voor je gezondheid

In een slaapkamer breng je een groot deel van je tijd door. Het is daarom belangrijk dat alles schoon en fris is. Even de stofzuiger er door en een doekje over de vensterbank is ‘voor het oog’ wel schoon, maar niet altijd voldoende. Zo nu en dan een grote schoonmaak van de slaapkamer is dus geen overbodige luxe.

Aangeraden wordt eens in de twee weken de slaapkamer een grondige schoonmaakbeurt te geven. Maar hoe pak je dat aan, en waar begin je? We geven je een handig stappenplan voor de grote schoonmaak van je slaapkamer, zodat jij straks weer schoon en fris slaapt!

Stap 1: alles opgeruimd

De eerste stap in de schoonmaak is opruimen. Alle rondslingerende kleding terug in de kast of in de wasmand, alle spulletjes terug op hun plek of in een laatje en zo veel mogelijk dingen van de grond, zodat je later niet alles hoeft te verplaatsen om te vloer te stofzuigen.

Stap 2: haal het bed af

Omdat er bij het afhalen van het bed veel stof vrij komt, is dit één van de eerste dingen die je doet voordat het echte schoonmaakwerk begint. Haal het bed af, doe alles wat gewassen moet worden in de wasmand of – machine en laat het dekbed en / of de sprei even luchten als het weer dat toelaat. Dat geeft niet alleen een fris gevoel als je weer in bed ligt, het helpt ook ongewenste diertjes in je bed tegen te gaan.

Stap 3: afstoffen en stofzuigen

Begin met het afstoffen van de meubelen, bijvoorbeeld met een stofdoek of een vochtige doek. Vergeet ook de randen van het bed niet. Bij afstoffen komt vaak ook wat stof op de grond. Stof dus altijd eerst de meubelen af voordat je de vloer stofzuigt. Heb je laminaat of parket in de slaapkamer? Dweil dan de vloer.

Stap 4: maak de wastafel schoon

Heb je een wastafel op de slaapkamer? Maak deze schoon met een beetje schuurmiddel en een schuursponsje. Vergeet ook de onderkant niet, en neem de afvoerpijp af met een vochtige doek. Doe daarna een beetje kalkverwijderaar in de wasbak en laat dat een paar minuten staan voordat je het wegspoelt met water.

Stap 4: neem de spiegel en de ramen af

Heb je een kledingkast met een spiegel, of een kaptafel op de slaapkamer? Neem deze dan af met een vochtige doek en schoonmaakmiddel. Gebruik je liever geen schoonmaakmiddel uit de supermarkt? Doe dan een scheutje schoonmaakazijn in wat water en neem hiermee de spiegel af. Water met azijn zorgt er voor dat je geen strepen op de spiegel krijgt. Dat geldt ook voor de ramen.

Stap 5: maak het bed weer op

Nu alles fris en schoon is, kun je het bed weer opmaken met gewassen beddengoed.

Eens in de twee weken bovenstaande schoonmaak uitvoeren is een goed idee. Maar er zijn ook dingen in de slaapkamer die minder vaak schoongemaakt hoeven te worden.

Stap 6: ruim de kledingkast op

Haal de kledingkast leeg en maak deze van binnen goed schoon. Vergeet ook niet de planken af te nemen en de hangertjes schoon te maken, bijvoorbeeld met lauwwarm water en een schone doek. Kleding die je niet vaak aan hebt of al langer in de kast hangt, kun je bij mooi weer buiten hangen om te luchten. Dit is ook een mooie gelegenheid om je kleding uit te zoeken, en weg te doen wat je niet meer draagt.

Stap 7: was de gordijnen

Gordijnen moet je niet te vaak wassen, maar helemaal niet wassen is ook geen goed idee. Er komt namelijk stof en ander vuil in, en dat komt de kwaliteit, geur en kleur niet ten goede. Gordijnen en overgordijnen wassen is even een klusje, maar daarna zien ze er weer fris uit en kunnen ze er een tijdje tegen aan. Kijk goed naar het wasvoorschrift van de gordijnen. Kunnen ze niet in de wasmachine? Breng ze dan naar een stomerij.

Bij een grote schoonmaak bekijk je de slaapkamer vaak met andere ogen. En misschien vind je het dan wel tijd voor een make-over. Wil je helemaal een nieuwe stijl, of zijn nieuw gordijnen of een nieuw bed al voldoende voor een nieuwe look in de kamer? Breng eens een bezoek aan een meubelboulevard, blader door magazines of kijk op internet voor leuke inspiratie voor de slaapkamer, en wie weet wordt jou grote schoonmaak eigenlijk een make-over!