De voor- en nadelen van het drinken van koffie

Niet alleen in Nederland maar wereldwijd drinken veel mensen koffie. Voor sommigen is een heerlijk kopje koffie zelfs onmisbaar in de ochtend om goed wakker te kunnen worden. Alhoewel koffie over het algemeen heel geliefd is bij mensen, is er ook kritiek op dit warme drankje. Er ontstaan regelmatig discussies rondom de vraag of koffie nou wel of niet gezond is. Het antwoord op deze vraag is: ja en nee. In dit artikel zullen we zowel de voordelen als de nadelen van koffie bespreken.

Soorten koffie

Er zijn verschillende soorten koffie om uit te kiezen. Echte koffiekenners en koffieliefhebbers zouden bijvoorbeeld liever koffie bestellen in de vorm van koffiebonen zodat de koffie uit de machine gelijk vers wordt gemalen. Anderen vinden het prima om oploskoffie of filterkoffie te gebruiken. Mensen die houden van koffie met iets sterks erdoorheen zullen wellicht eerder Italiaanse koffie kopen. Hoe gezond de koffie is die je drinkt, kan dus ook afhangen van hoe je je koffie drinkt en wat je er verder nog in doet.

Voordelen van koffie

Concentratievermogen en wakker blijven

Een van de redenen waarom mensen vaak koffie drinken is voor de cafeïne. Cafeïne verbetert namelijk het concentratievermogen en houdt je wakker. Adenosine, een lichaamseigen stof die ervoor zorgt dat je slaperig wordt, bindt zich normaal gesproken aan receptoren wanneer je naar bed gaat zodat je je slaperig gaat voelen. De cafeïne begint ongeveer een half uur na inname te werken.

Wanneer je cafeïne binnenkrijgt, bindt dit zich aan de receptoren in plaats van de adenosine waardoor het slaperige gevoel dus wegblijft. Tegelijkertijd stimuleert cafeïne de werking van stimulerende stoffen zoals dopamine en serotonine in de hersenen. Veel studenten drinken bijvoorbeeld koffie als ze moeten leren en dus lang geconcentreerd moeten blijven. Sommigen halen ook een nachtje door om te leren en moeten dus langer dan normaal wakker blijven.

Koffie beschermt tegen verouderingsziekten

Wanneer je ouder wordt, ben je vatbaarder voor bepaalde ziektes. Dit komt ook doordat je lichaam naarmate je ouder wordt minder makkelijk bepaalde eiwitten kan opruimen. Deze eiwitten gaan zich dan ophopen en samenklonteren waarmee ze de gezonde cellen verstikken en deze sterven vervolgens af. Het is bewezen dat de antioxidanten die in koffie zitten een beschermend effect hebben tegen alzheimer, Parkinson en diabetes type 2.

Vermindering spierpijn

Koffie drinken zorgt ervoor dat je minder spierpijn hebt na het sporten. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je actiever bent tijdens het sporten. Cafeïne verhoogt namelijk je hartslag en je longen worden actiever. Koffie, mits met mate gedronken, kan de sportprestaties dus ook beïnvloeden.

Afvallen

Koffie kan bijdragen aan het afvallen omdat er vrijwel geen calorieën in zitten. Het kiezen voor een kopje zwarte koffie is dus een goede keuze als je bezig bent met afvallen. Het gaat dan wel puur en alleen om zwarte koffie want het toevoegen van melk en/of suiker voegt juist wel calorieën toe. Daarnaast verhoogt cafeïne ook de stofwisseling waardoor je meer vet verbrand.

Nadelen van koffie

Afgezien van de vele voordelen van koffie, zijn er ook een aantal nadelen.

Hogere bloeddruk

Als je een gezonde levensstijl hebt, zal het drinken van koffie vrij weinig effect hebben op je bloeddruk. Mensen die normaalgesproken niet veel cafeïne nuttigen maar opeens veel koffie gaan drinken, zullen hoogstwaarschijnlijk wel een hogere bloeddruk dan normaal ervaren maar dit zakt daarna ook vrij snel weer naar de normale waarden. Het is voornamelijk nadelig voor mensen die al van zichzelf last hebben van hoge bloeddruk. Het drinken van koffie, en dus cafeïne, kan deze bloeddruk verder verhogen en voor een langere tijd. Het is daarom verstandig om in dit geval geen koffie te drinken, tenzij het décafé is.

Tandaanslag

Dit nadeel heeft niet per se met je gezondheid te maken maar het is wel vervelend. De verkleuring van de koffie trekt namelijk in het tandsteen en tandplak en je tanden lijken hierdoor bruiner. Je kunt deze verkleuring voorkomen door regelmatig te poetsen, te flossen en langs te gaan bij de tandarts voor controle.

Slaapvermindering

Zoals eerder uitgelegd is, zorgt cafeïne ervoor dat je je minder slaperig voelt en beter wakker kunt blijven. Dit is een groot voordeel in de ochtend wanneer je met je dag begint maar dit is niet voordelig in de avond voor het slapengaan. ’s Avonds koffie drinken zorgt ervoor dat je je niet kunt ontspannen en dus ook geen goede nachtrust kunt ervaren. Een slechte nachtrust kan ervoor zorgen dat je snel prikkelbaar bent, je slecht kunt concentreren en minder wilskracht hebt. Het is daarom aan te raden om minstens 6 uur voor het slapen gaan geen koffie meer te drinken. Als je in de avond toch zin hebt een kopje koffie, kies dan voor de cafeïnevrije versie.

Kortom, het drinken van koffie heeft zowel voordelen als nadelen. Koffie verhoogt het concentratievermogen en houdt je wakker wanneer dat nodig is. Het vermindert spierpijn, helpt bij het afvallen en beschermt je tegen verouderingsziekten. Koffie kan, afhankelijk van de persoon, echter ook zorgen voor een hogere bloeddruk. Daarnaast laat het je tanden er bruiner uitzien en kan het je nachtrust verslechteren. Zolang je je koffie inname goed reguleert en niet overmatig cafeïne consumeert, zijn er uiteindelijk meer voordelen dan nadelen. Geniet dus van een heerlijk bakje koffie, maar geniet met mate.